Intervisie

Intervisie, reflectieve gesprekken


Ik ben al meer dan 20 jaar bezig met intervisie. Eerst alleen als deelnemer en later, nadat ik met Inez Kohlmann het Praktijkboek Intervisie heb geschreven (2009/3e herziene druk 2021), vooral als begeleider van intervisiegroepen en opleider.

Als begeleider is het een uitdaging om als groep te komen tot reflectie en te zorgen dat het voor alle deelnemers veel oplevert voor de eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling. De gesprekken vinden plaats in diverse sectoren: wetenschap, Openbaar Ministerie, advocatuur, mediation, adviesbureaus, ontwerpbureaus, overheden, bibliotheken etc. Ook begeleid ik reflectieve gesprekken tussen bestuurders die van gedachten willen wisselen over vraagstukken die zij in hun rol tegenkomen. Zie: www.praktijkintervisie.nl.

Als opleider van begeleiders van intervisie  weet ik dat de kwaliteit van intervisie is in hoge mate afhankelijk van de kwaliteit van de facilitator. Meer informatie over de opleiding facilitator vindt u hier.

In 2020 is een onderzoek uitgevoerd naar de toegevoegde waarde van intervisie voor professionals in de uitoefening van hun beroep, waarbij is ingegaan op de diepgang, de vertaling naar een nieuwe handelswijze en randvoorwaarden voor een succesvolle intervisie.
Het onderzoeksverslag treft u hier aan.

Publicaties

Klik hier voor alle publicaties over intervisie.